З початку повномасштабної війни Україна отримала $23 млрд від міжнародних партнерів

Share

З початку повномасштабного вторгнення Росії обсяги офіційного фінансування України міжнародними партнерами сягнули близько $23 млрд

Про це повідомляє Національний банк України.

«Левова частка цих коштів надійшла у виді грантів протягом останніх місяців», – сказано в повідомленні.

НБУ зазначає, що експорт товарів восени сягнув найвищих значень із початку повномасштабної війни завдяки запуску «зернового коридору» та рекордному нарощуванню поставок електроенергії в ЄС.

Коригування офіційного курсу гривні та скасування пільгового оподаткування сповільнили відновлення імпорту товарів. Внаслідок цього сформувався значний профіцит поточного рахунку.

«З наступного року поточний рахунок повернеться до дефіциту. З одного боку, у 2023–2024 роках очікуються високі обсяги міжнародної фінансової допомоги, зокрема у виді грантів. Закладене в прогноз поліпшення безпекової ситуації сприятиме подальшому нарощуванню експорту, а перекази трудових мігрантів залишатимуться не нижче довоєнного рівня. З іншого боку, відбудова країни потребуватиме значних обсягів імпорту. Крім того, через все ще високі безпекові ризики, рівень міграції залишатиметься суттєвим», – сказано в повідомленні.   

Нацбанк підкреслив, що подальша співпраця з міжнародними партнерами залишається важливим чинником підтримання функціонування економіки в умовах повномасштабної війни та післявоєнного відновлення.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom