ЄК запропонує «динамічне» обмеження ціни на газ, – ЗМІ

Share

Європейська Комісія на поточному тижні збирається запропонувати «динамічне» обмеження цін на природний газ у Європейському Союзі та обов’язкові обмеження на ступінь коливання цін протягом одного дня

Про це йдеться в проєкті пропозиції, передає «Бізнес.Цензор» із посиланням на Reuters.

Згідно з пропозицією, яку мають узгодити уряди ЄС, Європейському агентству зі співробітництва регуляторів енергетики (ACER) доручать визначити до 23 березня еталонну ціну на скраплений природний газ, якого ЄС купує більше.

Комісія рекомендує можливі втручання в ціну Нідерландської системи передачі права власності (TTF), яка широко використовується в Європі для контрактів і хеджування.

Виконавча влада ЄС «як крайній засіб» запропонує встановити ринкову «динамічну» ціну, за якою транзакції природного газу можуть здійснюватися на спотовому ринку TTF за певних умов.

Заходи не мають вплинути на безпеку постачання, призвести до збільшення споживання газу, а також вплинути на нормальне функціонування ринків енергетичних деривативів, йдеться в проєкті.

Уряди ЄС повинні погодитися на це, і це триватиме не більше трьох місяців. Інші газові торгові центри ЄС будуть пов’язані зі скоригованою спотовою ціною TTF через динамічний ціновий коридор.

Ця пропозиція є далекою від загальноєвропейського ліміту ціни на газ, якого вимагали 15 країн ЄС, але проти нього виступають інші, такі як Німеччина, Австрія та Нідерланди, які стверджують, що ліміти можуть призвести до дефіциту газу та не стимулюватимуть енергозбереження.

Лідери ЄС збираються обговорити варіанти пізніше цього тижня.

Ці пропозиції потребуватимуть схвалення урядів ЄС, які сперечалися більше ніж місяць, відколи на початку вересня комісія вперше запропонувала обмежити ціну лише на російський газ.

У проекті пропозиції також говориться, що торговельні майданчики ЄС мають встановити обмеження на ступінь зростання або падіння енергетичних деривативів першого місяця за один день до 31 січня.

Він також включає ідею спільних закупівель газу, механізм солідарності для уникнення різких диспропорцій у постачанні в усьому блоці та поштовх до зниження попиту на газ.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom