НБУ закликає FATF включити Росію до «чорного списку»

Share

Національний банк України звернувся до Міжнародної групи з протидії відмиванню брудних грошей із закликом розглянути питання та виключити РФ з числа країн-членів FATF і внести до «чорного списку»

Про це повідомляє прес-служба НБУ. Відповідне звернення до FATF підписав голова Національного банку України Андрій Пишний.

На його думку, ці рішення мають бути ухвалені у відповідь на порушення РФ основоположних принципів міжнародного права, внаслідок яких виникли істотні загрози безпеці та цілісності фінансової системи світу.

«Дії РФ прямо свідчать про порушення заборон фінансування тероризму та режиму нерозповсюдження зброї масового ураження. РФ продовжує здійснювати безпрецедентну за своєю жорстокістю злочинну воєнну агресію проти України, її суверенітету та територіальної цілісності», – сказано в повідомленні.  

Фінансування військово-промислового комплексу РФ, матеріального забезпечення військовослужбовців та найманців приватних військових компаній забезпечується не лише за рахунок бюджетних коштів, а й завдяки банківським установам Росії, зокрема, найбільшим російським банкам, більшість з яких перебувають у державній власності, а тому їх діяльність напряму управляється керівництвом РФ.

«Попри міжнародні санкції, РФ продовжує співпрацювати з юрисдикціями, включеними до «чорного списку FATF», а також із терористичними організаціями. Керівництво РФ цілеспрямовано спотворює об’єктивну реальність, сподіваючись за допомогою цинічних маніпуляцій та формальних посилань на процедурні документи FATF, зімітувати виконання відповідних міжнародних стандартів», – сказано у зверненні.

Пишний додав, що в публічних заявах FATF від 4 березня 2022 року та від 17 червня 2022 року зазначено, що дії уряду РФ суперечать основним принципам FATF і є грубим порушенням зобов’язань РФ, взятих у межах членства в FATF.

«Однак РФ досі зберігає свій вплив на діяльність FATF шляхом реалізації права на участь у засіданнях, у тому числі вільного виступу на них, отримання доступу до всіх документів та їх коментування, а також вплив на FATF під час прийняття рішень щодо відповідності інших країн стандартам організації, зокрема призначення оцінювачів та обговорення взаємних оцінок. Також РФ залишається членом Еґмонтської групи підрозділів фінансової розвідки та іншого регіонального органу за типом FATF – EAG. Членство держави-терориста у FATF ставить під сумнів репутацію цієї організації», – сказано в зверненні.

У цих умовах, переконаний голова НБУ, повне виключення Росії з числа країн-членів FATF є «найпринциповішим, найадекватнішим і найбільш вчасним кроком».

«Неприпустимим є затягування та зняття з порядку денного питання щодо внесення РФ до «чорного списку FATF» шляхом використання формальних процедурних аргументів та інших можливостей», – сказано в документі.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom