ЄС працює над платформою спільних закупівель газу

Share

Спільна платформа Європейського Союзу із закупівель газу не є провалом, але газ вона поки не закуповувала

Про це заявив офіційний представник Єврокомісії Тім Макфі в Брюсселі, передає Інтерфакс-Україна.

«Я не згоден із тим, що це провал. Відтепер співпраця між державами-членами йде набагато краще. Ми посилили двосторонні зв'язки. Ми знаємо, що держави-члени обговорюють цю тему між собою. Це ініціатива, яка продовжиться», – зазначив Макфі.

«Ми поки не робили спільних закупівель, але ми працювали на взаємній основі з державами-членами, і ми використовували цю платформу для протоколу про взаєморозуміння. Платформа також використовується для переговорів із іншими міжнародними партнерами – Норвегією, Азербайджаном, Алжиром», – пояснив Макфі.

Він зазначив, що йдеться про систему, яка раніше не існувала. За його словами, ідея в тому, «щоб Європейський Союз об'єднався з метою спільних закупівель газу».

«Це зовсім нова ідея, і це могло б мати наслідки для ринку», – додав Макфі.

«Ми ще не робили спільних закупівель, але ми закликаємо держави-члени, підприємства об'єднатися, щоб зробити це якомога раніше, і комісія працювала над юридичною основою для цього», – повідомив представник ЄК.

Макфі послався на заяви голови Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн та члена ЄК з енергетики Кадрі Сімсон про те, що в Брюсселі готові перейти до наступного етапу та запропонувати, щоб ця платформа служила для заповнення сховищ газу.

Прессекретар пообіцяв, що додаткові ідеї щодо розвитку цієї ініціативи будуть оприлюднені найближчими днями.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom