НБУ вилучатиме з обігу банкноти попереднього покоління

Share

З 1 січня 2023 року Національний банк поступово вилучатиме з обігу паперові банкноти номіналами 5, 10, 20 та 100 грн зразків 2003 – 2007 років з метою заміни на оновлені

Замість них в обіг надійдуть монети номіналами 5 та 10 грн зразка 2018 року та банкноти номіналами 20 та 100 грн нового покоління, повідомляє прес-служба регулятора.

«Головна мета такого рішення – підвищення якості готівки в обігу, поліпшення готівкових розрахунків та їхньої зручності для населення. Для Національного банку важливо, щоб національна валюта України, яка перебуває в обігу, була надійною та якісною. Українці мають бути впевнені, що готівка, отримана в торговельній мережі, касі банків або в їхніх банкоматах, дійсно платіжна, захищена та належної якості. Крім того, велика кількість різних дизайнів банкнот одного номіналу в обігу може призводити до плутанини та витрат зайвого часу під час готівкових розрахунків», – сказано в повідомленні.

З початку наступного року банки України не видаватимуть із кас такі банкноти за всіма видами готівкових операцій, Національний банк припинить підкріплювати такими банкнотами каси банків.

«Потрапляючи в банки, банкноти попереднього покоління не будуть більше повертатися в обіг, а вилучатимуться та передаватимуться до Національного банку для подальшої утилізації. Проте такі банкноти залишаються дійсними платіжними засобами. Громадяни зможуть продовжувати ними розраховуватися без обмежень, їх не потрібно буде спеціально обмінювати», – пояснили в НБУ.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom