Голові НБУ повідомили про підозру в розкраданні коштів

Share

Голові Національного банку України Кирилу Шевченку повідомили про підозру. САП та НАБУ заявляють про викриття протиправної діяльності службових осіб державного АБ «Укргазбанк», яка призвела до збитків на понад 206 млн грн

Про це повідомляє прес-служба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

«Керівництво банку, володіючи інформацією про укладені з великими клієнтами договори банківського обслуговування, використали її для розкрадання грошових коштів. Службові особи банку забезпечили укладення фіктивних договорів із фізичними та юридичними особами, які нібито будучи «агентами» банку, залучили до нього великих клієнтів. За такі «агентські послуги» банк щомісячно незаконно виплачував «винагороду» цим особам. Протягом 2014 – 2019 років за цією схемою 52 фіктивним агентам безпідставно перераховано грошові кошти державного банку в сумі понад 206 млн грн», – сказано в повідомленні правоохоронців.

Про підозру повідомили 5 основним фігурантам злочину, серед яких чинний голова Національного банку України Кирило Шевченко, колишні та чинні високопосадовці банківських установ. Дії учасників організованої групи кваліфіковані за ч. 3 ст. 27 ч. 5 ст. 191; ч. 3 ст. 27 ч. 3 ст. 28 ч. 1 ст. 366 КК України.

«Факти, викладені в повідомленні про підозру, не стосуються періоду перебування чинного голови Нацбанку на посаді та виконання ним повноважень керівника центрального банку України», – сказано в повідомленні.

Напередодні президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради подання про звільнення Кирила Шевченка з посади голови Нацбанку. Шевченко подав заяву про відставку, пояснивши таке рішення проблемами зі здоров’ям. Комітет Верховної Ради з питань фінансів схвалив постанову щодо звільнення.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom