ЄК готується до відключень е/е в країнах ЄС взимку, – єврокомісар

Share

Європейський Союз може зіткнутися з відключеннями електроенергії цієї зими, попередив єврокомісар з питань кризового управління Янез Ленарчич

Про це він сказав у інтерв’ю німецькій медіамережі RND, передає «Європейська правда».

Ленарчич не виключив, що країнам ЄС знадобиться допомога через енергетичну кризу. За його словами, Європейська комісія розглядає два різні сценарії.

По-перше, одна чи невелика кількість держав-членів може постраждати від «незначного інциденту, такого як відключення електроенергії». У цьому випадку, за його словами, інші країни ЄС можуть підтримувати та постачати електрогенератори, як це відбувається під час реагування на стихійні лиха.

По-друге, відключення може відбутися у великій кількості країн, і в цьому випадку стратегічний резерв ЄС буде використаний для реагування.

Ленарчич зазначив, що заходи ЄС будуть вжиті швидко у разі надзвичайної ситуації, навівши приклади останніх років, коли генератори та паливо були доставлені до Словенії того ж дня, коли енергосистема країни була пошкоджена сніговою бурею. Також підтримка ЄС надійшла одразу після землетрусу у Хорватії у 2020 році.

Він сказав, що ЄС загалом готується до кризової зими. Єврокомісар пояснив, що після досвіду пандемії коронавірусу Брюссель намагається «передбачати кризи».

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom