Нацбанк назвав причини дефіциту валюти в банках

Share

Дефіцит готівкової валюти в банках виник через проблеми із логістикою, пов’язані з повномасштабним вторгнення РФ в Україну

Про це розповів перший заступник голови Ради НБУ Василь Фурман, передає УНІАН.

«Основна причина – це війна. Раніше логістика готівковим доларом забезпечувалася літаками через відповідні комерційні банки. Зараз, у зв'язку з війною, це відбувається іншим транспортом у значно меншому обсязі. Значно зросли витрати на це, відповідно зросла і логістика. Тому був незначний дефіцит валюти», – сказав він.

При цьому Фурман додав, що станом на зараз ця проблема вже на шляху вирішення.

«Національний банк втрутився в цю проблему, вирішивши її через продаж банкам готівкового долара та євро, і сьогодні, я спілкувався з багатьма банками, проблеми у цьому питанні немає. Разом з тим, центробанк сприяє тому, щоб комерційні банки були більш конкурентними на фоні небанківських фінансових установ, зокрема обмінників», – зазначив банкір.

Національний банк з 21 травня скасував обмеження на встановлення курсу, за яким уповноважені установи можуть продавати готівкову іноземну валюту клієнтам, – раніше відповідний курс не повинен був відхилятися від офіційного більш ніж на 10%. Національний банк України 21 липня підвищив офіційний курс гривні на 25% – до 36,57 грн/дол.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom