Шмигаль розповів, як Україна покриватиме дефіцит держбюджету в 2023 році

Share

Для покриття дефіциту державного бюджету в наступному році планується залучення міжнародної фінансової допомоги та випуск військових облігацій. Україна працює з міжнародними партнерами для підтримки фінансової стабільності

Про це на прес-конференції 14 вересня заявив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, передає прес-служба Кабміну.

«Це два джерела надходжень, крім податкових та митних, які ми бачимо наступного року», — зазначив глава уряду.

Шмигаль підкреслив, що на сьогодні є три фінансових партнери, з якими активно співпрацює держава: Міжнародний валютний фонд, Європейський Союз і Сполучені Штати. Зокрема, з МВФ вже йде спільна робота над програмою на наступний рік.

«Вчора відбулася розмова президента України з керівницею фонду Крісталіною Георгієвою. МВФ погодив виділення Україні ще одного фінансування в розмірі $1,4 млрд. Так само як це було на початку війни. Ми домовились, що продовжуватимемо працювати з МВФ, щоб наступного року започаткувати нову спеціальну програму», — повідомив глава уряду.

Як підкреслив Шмигаль, на минулому тижні також відбулися плідні зустрічі з керівництвом Європейської комісії: «Ми домовились, що допомога в розмірі 8 млрд євро надійде Україні цього року: 5 млрд євро вже до кінця вересня, 3 млрд у виді гранту очікуємо наприкінці жовтня — на початку листопада».

Прем’єр нагадав, серед іншого, про ініціативу президента США щодо виділення додаткової допомоги нашій державі у розмірі $11,7 млрд.

«Ми розуміємо, що з такою підтримкою Сполучених Штатів, і з отриманням допомоги від Євросоюзу, ми цей рік проходимо стабільно», — зазначив Шмигаль.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom