Припинення транзиту російського газу не зірве опалювальний сезон, – «Нафтогаз»

Share

Україна давно не купує російський газ, а газотранспортна система країни може працювати без його транзиту

Про це заявив голова правління НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко агентству «Інтерфакс-Україна».

«Президент прямо каже, що головні ризики – це воєнні ризики. Якщо будуть погіршення на певних ділянках фронту, то, за нашим досвідом, ми нічим не можемо допомогти. Люди мають бути готові до всього, до того, щоб, доки місяць-два тривають бої, вони могли пережити навіть без опалення», – сказав Вітренко.

За його словами, наразі в компанії залишилося 1600 абонентів у Донецькій області, тоді як їх було 300 тисяч. «Коли такі активні бойові дії, ми не можемо це робити (ремонти та подачу газу – Ред.)», – констатував голова «Нафтогазу».

За його словами, важливим є також фінансове питання, тому що ціни на імпортний газ дуже високі.

«Нафтогаз» зможе імпортувати якісь обсяги газу, якщо вони потрібні, але ціна (імпортного) газу – $2-2,5 тис. (за 1000 куб. м), а продаємо менше ніж $200 і ще не отримуємо коштів у повному обсязі», – пояснив голова правління НАК.

Він нагадав, що кошти мають надійти до спецфонду уряду, а звідти – «Нафтогазу» для покриття цього механізму непрямих субсидій.

«Через спецфонд мова має не про кредити йти, кредити треба повертати. Коли «Нафтогаз» імпортує газ по $2000 (за тисячу кубометрів), а продає по $200, то це не питання кредиту. Питання в тому, щоб уряд компенсував різницю між $2000 і $200», – наголосив Вітренко.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom