Україна за час повномасштабної війни отримала $18 млрд допомоги, – Мінфін

Share

Загальний обсяг пільгового фінансування, залученого Україною з 24 лютого – дня повномасштабного вторгнення Росії, становить майже $18 млрд

Про це заявив міністр фінансів Сергій Марченко на International Monetary Conference 2022 на тему «Потреби України на відновлення».

«Уряд витримав перший шок, спричинений російським вторгненням 24 лютого. Була збережена повноцінна робота всіх державних інституцій, ліквідність фінансового сектора та його капіталізація, платіжні системи, адміністрування доходів, робота органів виконавчої влади. Фінансова політика перших місяців війни та економічна стабільність останніх років допомогли впоратись з першими наслідками неспровокованої російської агресії», – сказав він.

За словами Марченка, внаслідок повномасштабного вторгнення доходи державного та місцевих бюджетів зменшуються, а видатки на оборону зростають. У період воєнного стану уряд фінансує лише критично необхідні видатки, зокрема, армію, виплачує пенсії, зарплати вчителям і медичним працівникам, а також усі соціальні та гуманітарні потреби.

«З початку повномасштабного вторгнення РФ Міністерство фінансів України розпочало активну роботу з залучення міжнародних коштів для подолання наслідків війни. Загальний обсяг пільгового фінансування, залученого з 24 лютого, становить майже $18 млрд. Серед ключових донорів: Сполучені Штати, Канада, Великобританія, Японія, Франція, Італія. Але щомісячний дефіцит у $5 млрд так і не був повністю профінансований», – сказав міністр фінансів.

Водночас українські потреби включають не лише пряму бюджетну підтримку, а й фінансування відновлення тисяч звільнених міст і сіл, відновлення зруйнованих доріг, мостів, шкіл, інженерних мереж тощо.

«Уряд і Світовий банк підготували і представили минулого тижня першу кількісну оцінку збитків, завданих Росією, «Швидка оцінка завданої шкоди та потреб на відновлення». Протягом наступних 18–36 місяців для задоволення найнагальніших потреб Україні потрібно близько $105 млрд на: підготовку до майбутньої зими, ремонт критичного транспорту, підтримку наступного посівного сезону, соціальні потреби, розмінування», – сказав міністр.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom