В ЄС впевнені в провальності спроб Росії підірвати європейський енергоринок

Share

Росія намагається максимально ускладнити для ЄС проходження зимового періоду та підірвати стабільність європейського енергетичного ринку, але міністри енергетики країн ЄС погодять спільні заходи, щоб всі ці деструктивні дії Кремля зазнали провалу

Про це 9 вересня в Брюсселі перед початком надзвичайної Ради міністрів ЄС з питань енергетики заявила єврокомісар з питань енергетики Кадрі Сімсон, передає «Укрінформ».

«Ми зустрічаємося сьогодні, щоб обговорити надзвичайну ситуацію на енергетичному ринку та об’єднану відповідь ЄС, для пом’якшення цінової кризи та для стабілізації фінансового енергетичного ринку. Поставки газу Росія використовує як зброю, щоб викликати енергетичну кризу наступної зими, послабити наші економіки та розділити Європейський Союз політично. Ми маємо переконатися, що зусилля Росії зазнають провалу», – зазначила єврокомісар.

Вона зауважила, що протягом минулих місяців Євросоюз підвищив готовність до реагування на енергетичну кризу. Зокрема, була погоджена спільна політика щодо використання газових сховищ, проведена диверсифікація шляхів постачання енергії на європейський ринок.

«Ми маємо втрутитися, щоб вирішити проблему високих та дуже нестабільних цін. Необхідно захистити наших споживачів, малі компанії та бізнес від негативного впливу, який спричиняють такі високі ціни. Я представлю міністрам пакет з п’яти пропозицій, з метою вирішення короткострокових проблем. Паралельно буде продовжуватися робота із структурної реформи сектору електроенергії. Очікую, що міністри нададуть нам імпульс для уточнення цих пропозицій, до наступного тижня, коли вони обговорюватимуться колегією», – сказала Сімсон.

Вона зауважила, що має намір поінформувати міністрів енергетики ЄС про імплементацію спільного рішення щодо зменшення попиту газу, про створення спільної платформи для закупівлі енергії, а також про розвиток енергетичного співробітництва з Україною, включаючи питання ядерної безпеки.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom