Прем’єр Бельгії попередив про важкі зими

Share

Бельгійцям доведеться пережити до 10 важких зим через енергетичні проблеми, але це зроблено заради майбутнього позбавлення залежності від копалин енергоджерел

Про це заявив прем'єр-міністр Бельгії Александер Де Кроо, передає «Інтерфакс-Україна».

«Нас чекають п'ять-десять важких зим, але ми також можемо зробити ривок на 20 років уперед, відмовившись від викопного палива попри на всі труднощі», – сказав глава федерального уряду в ефірі телеканалу VRT у передачі, присвяченій цінам на енергію та енергопостачання.

Серед заходів, покликаних полегшити прогнозовані труднощі, йдеться, зокрема, про продовження термінів роботи двох реакторів бельгійських АЕС. Нині, повідомляють бельгійські ЗМІ, федеральний уряд веде переговори з енергетичною компанією Engie з метою продовження найменш вікових реакторів Дул 4 і Тіанж 3. Остаточна угода з оператором планується на кінець року, щоб перезапустити ці реактори після обстеження та технічного обслуговування у листопаді 2026 року на наступні 10 років.

Бельгія раніше оголосила курс на відмову від атомної енергетики та ставила завдання завершити використання АЕС до 2025 року. Проте різке зростання цін на енергоносії змусило країну відкласти ці плани. Уряд Бельгії вирішив продовжити термін служби двох реакторів до 2036 року на тлі енергетичної кризи.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom