Канада поверне Німеччині решту газових турбін для «Північного потоку-1»

Share

Канада планує повернути п'ять газових турбін для російського газогону «Північний потік-1», заявила міністр закордонних справ країни Мелані Жолі

«Це рішення, яке ми ухвалили. Це саме те, чого просила від нас Німеччина», – сказала Жолі каналу СВС, передає УНІАН.

У липні уряд Канади зробив виключення, аби санкції не поширювались на газові турбіни. Зокрема, відповідне рішення ухвалене з метою повернення шести турбін, які проходили технічне обслуговування у Монреалі, до Німеччини для подальшої передачі російській державній компанії «Газпром», який керує газопроводом «Північний потік-1» для постачання газу.

Раніше одна турбіна вже була повернута до Німеччини, але «Газпром» відмовився приймати її, посилаючись на технічні питання, і наголошуючи, що хоче бачити документацію, яка свідчитиме, що турбіни не підпадають під санкції Заходу.

Україна критикувала таке рішення уряду Канади. Водночас, Канада захищала свої дії як необхідні для того, аби забезпечити постачання газу у Німеччину.

«Канада не хоче надавати будь-яких виправдань Путіну, щоб він продовжував використовувати постачання енергоресурсів до Європи як зброю», – заявила Жолі.

У липні президент Володимир Зеленський наголосив, що українці ніколи не сприймуть рішення Канади передати Німеччині турбіну для газопроводу «Північний потік-1». Він підкреслив, що таке рішення фактично порушує санкційний режим проти Росії.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom