Україна втратила багато нафтових і переробних активів, – Вітренко

Share

З початку повномасштабного російського вторгнення в Україну втрачено багато нафтових і переробних активів, підземні газосховища і видобувні потужності

Про це заявив голова правління НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко, передає «УНІАН».

«Якщо говорити про повномасштабну війну, з 24 лютого, по-перше, ми втратили багато наших нафтових і переробних активів. Той же Шебелинський газопереробний завод. Через ракети. Він не працює і не може працювати найближчим часом», – зазначив глава «Нафтогазу».

Вітренко також нагадав, що «Нафтогаз» є міноритарним акціонером Кременчуцького нафтопереробного заводу.

«Потрібно згадати, що ми є міноритарним акціонером Кременчуцького нафтопереробного заводу, там схожа історія. Біля Кременчука є об'єкти «Укртранснафти», там були цілеспрямовані ракетні обстріли, пошкоджена інфраструктура. Ми не можемо з військових причин про це говорити, але наша нафтова і переробна інфраструктура дуже сильно пошкоджена, ті ж нафтобази, у «Укрнафти» дуже багато пошкоджень», – заявив Вітренко.

Він також зазначив, що ситуація з підземними сховищами менш критична.

«З підземними сховищами немає якоїсь нової критичної ситуації, у нас є сховища і на раніше окупованих територіях. А щодо видобутку… деякі об'єкти знаходяться на новій окупованій території, але їх – меншість. Проблема скоріше в тому, що дуже значний видобуток в Харківській області, а там ведуться активні бойові дії. У багатьох місцях – поруч з нашими об'єктами, де працюють люди. Я там був особисто, і за пів години до приїзду відбувається обстріл, чуєш і бачиш все — 7 км до лінії фронту. І люди в таких умовах трудяться, добувають газ. Це все – дуже складно. Майже 50% нашого видобутку — це Харківська область», – заявив Вітренко.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom