Збитки українських банків зросли до 4,6 млрд грн, – НБУ

Share

У січні – червні 2022 року українські банки продемонстрували від’ємний фінансовий результат у обсязі 4,6 млрд грн

У другому кварталі чистий збиток сектору сягнув майже 4.5 млрд грн. Темпи зростання чистого процентного доходу уповільнилися з 35% у січні – лютому до 19% за березень – червень у річному вимірі, передає Національний банк України.

Усі великі банки пропонували позичальникам «кредитні канікули», деякі фінустанови тимчасово знизили ставки за споживчими кредитами. Це призвело до різкого скорочення процентних доходів у роздрібному сегменті.

Пригнічений попит на банківські послуги обмежує комісійні доходи банків. Чистий комісійний дохід скоротився за березень – червень на 35% р/р порівняно із зростанням на 15% р/р у січні-лютому.

Натомість операційний результат банків залишався позитивним: чистий операційний прибуток до відрахувань у резерви за підсумками другого кварталу становив 33,5 млрд грн порівняно з 23,5 млрд грн у другому кварталі 2021 року.

Від’ємний фінансовий результат першого півріччя визначили значні обсяги сформованих резервів під очікувані збитки через наслідки війни: банки сформували резерви на 57,9 млрд грн, із них у березні – червні на 52,1 млрд грн.

«Реалізація кредитного ризику внаслідок повномасштабної війни призвела до збитковості банківського сектору вперше за останні п’ять років. Резерви за кредитними збитками зростатимуть й надалі. Щоб зберегти операційну ефективність, банки мають пристосувати свої бізнес-моделі до роботи в кризових умовах, а також належним чином відображати фінансові показники для збереження фінансової стійкості банківського сектору», – сказав заступник голови Національного банку Ярослав Матузка.

Станом на 1 липня 2022 року, з 68 платоспроможних банків 47 були прибутковими та отримали чистий прибуток у розмірі 10 млрд грн, 21 – збитковими зі збитком 14,6 млрд грн.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom