Fitch Ratings знизило рейтинги Ferrexpo, «Нафтогазу» та «Укренерго»

Share

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings знизило рейтинг гірничорудної компанії Ferrexpo. Також знижені рейтинги НАК «Нафтогаз України» та «Укренерго».

Про це йдеться у повідомленні агентства, передає Інтерфакс-Україна.

«Зниження рейтингу відображає неврегульований дефолт за платежами, оголошення про обмін проблемної заборгованості і погіршення операційних умов відповідно», – пояснили у Fitch, додавши, що рейтингова дія також послідувала за зниженням суверенного рейтингу України 22 липня з «CCC» до «C».

Так, агентство знизило довгостроковий РДЕ Ferrexpo в іноземній валюті з «B-» до «CCC+» і виключило його зі списку Rating Watch «негативний» у зв'язку з погіршенням умов роботи в Україні і підвищенням ризиків.

«Рейтинг відображає високу невизначеність щодо операційних і фінансових показників Ferrexpo в умовах триваючої війни. Однак чиста грошова позиція Ferrexpo і відсутність суттєвої фінансової заборгованості роблять її більш стійкою порівняно з іншими українськими компаніями», – йдеться в повідомленні.

Fitch знизило довгостроковий рейтинг дефолту емітента «Нафтогазу» в іноземній валюті до «RD» (обмежений дефолт) з «C».

«Нафтогаз» планує подати альтернативний запит згоди, поки ж пріоритетний незабезпечений рейтинг підтверджений на рівні «C» з рейтингом зворотності активів «RR4», йдеться в релізі.

В агентстві додають, що нинішній рейтинг «Нафтогазу» відображає його кредитоспроможність на самостійній основі, проте як тільки реструктуризація боргу буде завершена, агентство розгляне зв'язок НАК з державою і потенційний її вплив на рейтинг компанії.

Відносно «Укренерго», яке також запропонувало відстрочку виплат на два роки за гарантованими державою п'ятирічними єврооблігаціями-2026 на $825 млн, Fitch знизило пріоритетний незабезпечений рейтинг цих паперів з «CCC» до «C». Рейтинг зворотності активів становить «RR».

«Російське вторгнення в Україну вплинуло на результати діяльності «Укренерго» і викликало невизначеність щодо наших фінансових прогнозів результатів діяльності компанії. Необхідність підтримувати працездатність енергомережі поглинає наявні у компанії ресурси і чинить тиск на слабку ліквідність», – йдеться у прогнозі.

У Fitch вважають, що нові джерела доходів від збільшення експорту електроенергії в основному в Словаччину і Румунію можуть виявитися недостатніми для зниження тиску на ліквідність, тому компанія не зможе погасити основну суму боргу і процентні платежі, що підлягають виплаті в листопаді цього року. 

Агентство додає, що «Укренерго» активно працює над перепрофілюванням своїх доступних кредитних ліній спочатку для інвестицій у використання ліквідності і стежить за збором дебіторської заборгованості.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom