Експорт зерна: у Стамбулі запрацював координаційний центр

Share

У Стамбулі 27 липня під егідою ООН та за участі представників України, Туреччини, ООН та Росії запрацював Спільний координаційний центр

Про це повідомляє Міністерство інфраструктури України.

Завдання центру – загальний нагляд і координація реалізації Ініціативи про безпечне транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів «Одеса», «Чорноморськ» та «Південний».

«Створення СКЦ є ключовою умовою для відновлення експорту морськими шляхами. Зі свого боку Україна зробила все, щоб повноцінно запустити підписану з Туреччиною та ООН ініціативу – аграрії, порти, всі задіяні служби готові до старту перевезень. Сподіваємось, що уже до кінця тижня наші порти зможуть відправити перші судна для експорту аграрної продукції. Швидкий та безпечний старт перевезень – пріоритет роботи наших представників в Центрі» – сказав міністр інфраструктури України Олександр Кубраков.

Також СКЦ займатиметься реєстрацією суден, що слідують в розблоковані українські порти, та затвердженням графіків транзиту та заходу суден в порти.

Від України в роботі СКЦ беруть участь як представники центральних органів влади, так і військові.

Створення СКЦ є необхідною умовою для безпосереднього старту перевезень по демілітаризованим гуманітарним коридорам до українських портів.

Окрім цього, найближчим часом за участі усіх Сторін будуть сформовані спеціальні інспекційні групи, які перевірятимуть судна на предмет наявності несанкціонованих вантажів і персоналу на борту, які прямують до українських портів або виходять з них.

Перевірка відбуватиметься на вході/виході до/з Турецької протоки.

Забезпечувати виконання домовленостей в українських портах та територіальних водах України будуть виключно представники державної влади України. Це було однією з головних вимог української переговорної групи в Стамбулі.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom