Економіка України у 2022 році скоротиться на третину, – прогноз Нацбанку

Share

Економіка України скоротиться на третину у 2022 році, але за умови розблокування чорноморських портів повернеться до зростання у 2023?2024 роках

Такий прогноз оприлюднив Національний банк України.

У НБУ підкреслили, що повномасштабний напад Росії призвів до різкого зниження економічної активності в Україні. На початку війни третина підприємств зупинила діяльність через фізичні руйнування та тимчасову окупацію цілих регіонів, високий рівень невизначеності та ризиків, розірвання логістичних і виробничих зв’язків, вимушену масову міграцію населення.

«У результаті в березні ВВП стрімко впав, що зумовило його зниження за підсумками першого кварталу на 15,1% р/р, відповідно до оперативної оцінки ДССУ. Утім, уже з квітня економічна активність почала пожвавлюватися, бізнес та населення поволі адаптуються до нових умов діяльності. Цьому сприяло також звільнення північних областей та зменшення кількості регіонів з активними бойовими діями», – сказано в повідомленні.

За оперативними опитуваннями Національного банку, наприкінці весни не працювали лише 14% підприємств. Утім, завантаженість потужностей працюючого бізнесу залишалася значно нижчою довоєнного рівня. У результаті за підсумками другого кварталу, за оцінками Національного банку, падіння економіки було близьким до 40% р/р.

«Бойові дії на сході та півдні, руйнування інфраструктури в інших регіонах, блокада морських портів і низький попит у більшості секторів стримуватимуть відновлення економіки й у наступні місяці. Значний внесок у падіння ВВП матимуть зниження активності в сільському господарстві через тимчасову окупацію та мінування земель, втрати техніки та елеваторів, а також подекуди несвоєчасну і недостатню обробку земель добривами і засобами захисту рослин. У результаті цього року економіка скоротиться на третину», – прогнозує НБУ.

Із завершенням активної фази війни очікується помірне посилення споживчого попиту, налагодження технологічних та логістичних процесів, пожвавлення інвестиційної діяльності, у тому числі завдяки перспективам євроінтеграції України. Утім, ураховуючи значні втрати виробничого та людського потенціалу, а також усе ще високі безпекові ризики, темпи відновлення економіки України у 2023–2024 роках становитимуть близько 5–6% на рік.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom