НБУ зберіг облікову ставку на рівні 25%

Share

Правління Національного банку України зберегло облікову ставку на рівні 25% річних

Ухвалене в червні рішення про підвищення облікової ставки і надалі позначатиметься на зростанні ринкових ставок, повідомляє прес-служба Національного банку.

«Ураховуючи тривалий період суттєвого цінового тиску  та переважання інфляційних ризиків на горизонті прогнозу, а також необхідність забезпечення привабливості гривневих активів та утримання курсової стабільності, правління Національного банку вирішило зберегти облікову ставку на рівні 25%», – сказано в повідомленні.

За даними НБУ, операційний дизайн монетарної політики залишається незмінним, зокрема ставки за депозитними сертифікатами та кредитами рефінансування овернайт.

«Це забезпечить подальше перенесення ефектів від червневого підвищення облікової ставки та ставок за монетарними операціями НБУ на ринкові ставки. Національний банк вітає рішення Міністерства фінансів щодо підвищення  ставки за річними гривневими ОВДП на останньому первинному аукціоні та очікує на подальше наближення дохідності за облігаціями до ринкових рівнів, які стимулюватимуть попит на ці інструменти з боку банків та інших портфельних інвесторів. Збільшення привабливості гривневих активів є важливим елементом стабілізації очікувань та забезпечення макрофінансової стабільності», – сказано в повідомленні.

Базовий сценарій макроекономічного прогнозу передбачає збереження облікової ставки на рівні 25% щонайменше до другого кварталу 2024 року. Водночас баланс ризиків для прогнозу облікової ставки зміщений вгору. У разі реалізації ризиків, Національний банк може підвищити облікову ставку та ставки за своїми монетарними операціями понад поточні рівні для збереження стабільності грошово-кредитної сфери та керованості інфляційними процесами.

«Національний банк готовий за потреби застосовувати додаткові заходи для захисту міжнародних резервів, поліпшення монетарної трансмісії та стримання інфляційного тиску», – додали в НБУ.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom