Україна просить ЄС запровадити санкції проти 30 російських банків

Share

Міжнародна робоча група закликала ЄС запровадити санкції проти усіх російських державних банків з-поміж 30 найбільших, включно з «Газпромбанком»

Про це з посиланням на повідомлення групи пише «Економічна правда».

«Продовжується обговорення сьомого пакету санкцій. На порядку денному – включення низки російських банків, які беруть участь у фінансуванні війни, до списку SDN. Ми б просто запровадили санкції проти всіх банків із топ-тридцяти, включно з «Газпромбанком». Оплату газу можна легко здійснювати за окремим механізмом», – зазначається в дописі.

Санкції SDN передбачають повну заборону на операції, з виключеннями для конкретних, чітко визначених цілей. Наприклад, вони можуть стосуватися банків, що мають ліцензію на здійснення зовнішньої торгівлі.

Радник Зеленського Олег Устенко написав листа до банків JPMorgan Chase, HSBC, Citigroup і Crédit Agricole, з проханням припинити фінансування компаній, які торгують російською нафтою і продають акції нафтогазових груп, що підтримуються державою.

Підрозділи HSBC та Crédit Agricole з управління активами володіють акціями «Газпрому» та «Роснєфті».

Згідно з листом, Citigroup надає кредити російському нафтогазовому гіганту «Лукойл» і Vitol, який торгує російською нафтою. HSBC та Citigroup ведуть переговори з потенційними покупцями своїх місцевих підприємств.

Росія виплачує заробітні плати та надбавки своїм солдатам, які ведуть війну проти України, через «Газпромбанк» – він досі уникає серйозних санкцій Заходу, зокрема і відключення від SWIFT.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom