НБУ заявив про відновлення економічної активності в Україні

Share

В Україні потроху відновлюється економічна активність після значного падіння на початку повномасштабного вторгнення РФ. Це не означає, що ВВП зростає, але глибина падіння зменшується

Про це повідомив заступник голови Національного банку України Сергій Ніколайчук в інтерв'ю ВВС News Україна, передає УНН.

«Насправді економічна активність вже потрохи відновлюється після значного падіння на початку війни. Звісно, це не означає, що ВВП вже зростає, але глибина падіння зменшується. Відновлення економіки ми бачимо за багатьма показниками: це і пожвавлення роботи торговельних мереж, і відчутне збільшення обороту ресторанних закладів, і зменшення частки непрацюючих підприємств», – розповів Ніколайчук.

За словами заступника голови НБУ, експорт відновлюється, але повільно.

«Враховуючи, що основним шляхом його постачання до війни було Чорне море, яке фактично заблоковане. Наші міжнародні партнери допомагають налагоджувати експортну логістику, тому результат вже є. Звільнення острова Зміїного стало важливою передумовою для подальшого розблокування експорту з України. Проте, на жаль, без розблокування чорноморських портів наявної спроможності експортних шляхів буде недостатньо для відновлення довоєнних обсягів експорту зернових», – сказав Ніколайчук.

Він зазначив, що для підтримки бізнесу було ухвалено кілька послаблень: дозволили імпорт будь-якої продукції та розширили строки розрахунків за експортно-імпортними операціями.

«Це дасть змогу бізнесу купувати необхідну продукцію для виробничого процесу та збільшить можливості для експорту та імпорту товарів в умовах логістичних проблем», – сказав Ніколайчук.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom