«Газпромбанк» розглядає продаж швейцарської «дочки»

Share

Російський «Газпромбанк» розглядає продаж окремих активів або всього бізнесу у Швейцарії, через цей банк компанії Євросоюзу проводять оплату за енергоносії з РФ

Про це повідомляє Forbes Росія з посиланням на повідомлення «Газпромбанку».

Банк розраховує завершити процес стратегічного аналізу, включно з пошуком інвестора, якщо такий варіант буде реалізовано, до кінця третього кварталу.

Після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну, «Газпромбанк» потрапив під санкції США, які забороняли йому залучати капітал на фінансових ринках Штатів. Крім того, на початку травня під санкції потрапили топ-менеджери «Газпромбанку».

Попри стратегічну важливість банку для Росії та той факт, що він обслуговує російський військово-промисловий комплекс та проводить виплати для російської армії, яка веде війну проти України, банк досі не потрапив під санкції ЄС і не був відключений від системи SWIFT. Крім того, Андрій Акімов, голова правління АТ «Газпромбанк», досі уникає санкцій ЄС.

Причина полягає у тому, що банк також є «гаманцем» для оплати компаніями Євросоюзу газу та нафти з РФ. Саме через нього проходять платежі, які потім конвертуються в рублі, як того захотів Кремль. Раніше оплата проходила в євро через швейцарську «дочку» банку.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom