Платформа з відновлення України складатиметься з трьох рівнів, – Шмигаль (ОНОВЛЕНО)

Share

Платформа з відновлення України «Об'єднані в захисті – об'єднані у відновленні» складатиметься з трьох рівнів і матиме кілька офісів у країнах-партнерах із центром у Києві

Про це заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль на конференції з питань відновлення України в Лугано (Швейцарія), передає «Інтерфакс-Україна».

«Платформа, яку ми пропонуємо створити, складатиметься з кількох рівнів. Перший – це high-level, де будуть представлені лідери держав, це буде борд, який визначатиме стратегічні напрями та бачення», – сказав Шмигаль.

«Другий рівень – це спільна координаційна група, яка складатиметься з керівників виконавчої влади та decision-makers з України, США, ЄС, Великої Британії, Польщі, інших країн-партнерів, які сьогодні з нами», – додав він.

Третій рівень, за словами прем'єра, це тематичні групи за галузевими напрямами, яких на сьогодні вже 24.

Шмигаль заявив, що Україна пропонує створити кілька офісів відновлення для ефективнішої діяльності, з центральним офісом у Києві та філіями у Брюсселі, Лондоні й інших містах, де на те буде бажання партнерів.

Прем'єр наголосив, що для України важливо сформувати міжнародну коаліцію з відновлення України.

Крім того, прем'єр наголосив, що процес відновлення базуватиметься на прозорості, для чого Україна ініціює створення групи радників, куди ввійдуть європейські й американські політики та економісти зі світовими іменами.

За словами Шмигаля, Кабінет міністрів оцінює необхідне фінансування Плану відновлення України у $750 млрд.

«Хто має заплатити за план відновлення, який уже зараз оцінюється в $750 млрд. Ми вважаємо, що ключовим джерелом відновлення мають бути конфісковані активи Росії та російських олігархів», – сказав Шмигаль.

Крім того, серед джерел відновлення прем'єр назвав міжнародні гранти, пільгові кредити міжнародних фінансових інституцій, інвестиції приватного сектору та позабюджетні внески приватних осіб та корпорацій.

Шмигаль також наголосив, що одним із джерел відновлення країни стане бюджет України.

За даними програми «Відновлення України», потреба у її фінансуванні розбита на два етапи.

Перший етап запланований на 2023-2025 роки, він передбачає реалізацію 580 проєктів загальною вартістю понад $350 млрд. Другий етап запланований на 2026-2032 роки, до нього входить 270 проєктів на $400 мільярдів.

Найбільшими за обсягами фінансування є програми відновлення та модернізації житла та інфраструктури ($150-250 млрд), розширення та інтеграції логістики з ЄС ($120-160 млрд), енергетичної незалежності та зеленого курсу ($130 млрд), забезпечення конкурентного доступу до капіталу ($75 млрд), забезпечення макрофінансової стабільності ($60-80 млрд) та розвитку секторів економіки з доданою вартістю ($50 млрд).

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom