Виробництво відновлюваної е/е в Україні впало на 50%

Share

Через повномасштабне вторгнення Росії в Україну та тимчасову окупацію частини незалежної держави виробництво електроенергії на сонячних і вітрових станціях в червні скоротилося на 50%

Про це повідомляє держкомпанія «Гарантований покупець», передає «УНІАН».

Зазначається, що на початок 2022 року встановлена потужність виробників у балансуючій групі «Гарантованого покупця» становила близько 8500 МВт. Оскільки переважна більшість об'єктів відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) були побудовані в південних регіонах, що мають для цього найбільший потенціал (Херсонська, Миколаївська, Запорізька, Одеська, Дніпропетровська області), то зараз показник встановленої потужності зменшився на 24% − до 6500 МВт.

«Доводиться констатувати падіння генерації, адже частина станцій припинила своє виробництво в умовах бойових дій. Прогнозується, що, наприклад, в червні падіння виробництва по всьому сектору ВДЕ становитиме десь в районі 50% від потенційно можливого», – йдеться в повідомленні.

У компанії зазначили, що близько 70 суб'єктів господарювання, тобто 7% балансуючої групи «Гарантованого покупця», взагалі не виробляють електричну енергію.

«Зараз ми зіткнулися з величезними труднощами на ринку. Найбільші – це, напевно, фізичне знищення або пошкодження станцій, а також падіння споживання електричної енергії, що призводить до її надлишку», – сказав в. о. директора «Гарантований покупець» Андрій Пилипенко.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom