Непрямі втрати у сільському господарстві через напад РФ оцінили у понад $23 млрд

Share

Непрямі втрати у сільському господарстві через зменшення виробництва, блокаду портів та подорожчання виробничих факторів оцінюються у $23,3 млрд

Про це йдеться в аналізі «Огляд непрямих втрат від війни у сільському господарстві України», підготовленому командою Центру досліджень продовольства та землекористування KSE Institute спільно з Міністерством аграрної політики та продовольства України, передає прес-служба відомства.

Як повідомляв Агроцентр KSE, після трьох місяців повномасштабної війни Росії проти України, збитки в аграрному секторі  України сягнули $4,3 млрд, що складає майже 15% капіталу країни.

«В той час як ці пошкодження відображають повне чи часткове знищення саме матеріальних активів, непрямі втрати враховують недоотриманий дохід від зменшення кількості вироблених товарів та додаткові кошти, які виробники змушені витрачати через війну», – сказано в повідомленні.

Непрямі втрати через недоотриманий врожай сільськогосподарських культур оцінюються у $9,6 млрд. Найбільш значуще зниження у прогнозованому врожаї 2022 року відзначається для виробництва пшениці (очікується 33% спад у врожаї 2022 року у порівнянні до базового сценарію), соняшнику (32%) і ячменю (31%), оскільки значна частина виробництва цих культур розташована безпосередньо у регіонах, що страждають від активних бойових дій та окупації. Бойові дії порівняно менше впливають на врожай кукурудзи, порівняно з врожаєм інших культур, очікується зниження врожаю у розмірі 18%.

Відповідно до розрахунків, у 2022 році очікується на 22% менший врожай і інших сільськогосподарських культур (окрім зазначених вище), що означає додаткові недоотримані доходи у розмірі $3,3 млрд.

Однак у той час як однорічні рослинні культури можна знову посіяти в наступному році та отримати новий врожай – спад поголів?я у тваринництві призводить до зменшення обсягу виробництва на декілька років вперед. Відтак, загальні втрати тваринницького сектору оцінюються в $682 млн.

Втрати через менший врожай багаторічних культур склали $89 млн. У середньому, для початку плодоношення нових багаторічних насаджень знадобиться п’ять років. Відтак, втрати врожаю багаторічних насаджень впродовж п’яти років складуть $222,4 млн.

«Одним із наслідків російського вторгнення є зниження цін виробників на експортно-орієнтовні товари. Через блокаду портів військово-морськими силами РФ, Україна зіткнулась з перенасиченістю внутрішнього ринку експортно-орієнтованої продукції та майже чотирикратним подорожчанням експортної логістики. Це призвело до зменшення цін всередині країни на основні експортно-орієнтовані культури більш, як на 30%. Непрямі втрати виробників від зниження цін на експортно-орієнтовні культури (пшениця, кукурудза, ячмінь, соняшник) складають $11,9 млрд», – сказано в повідомленні.

З початком вторгнення РФ украі?нські сільгоспвиробники також стикнулися з подорожчанням факторів виробництва, зокрема, добрив та палива. Вартість добрив збільшилися на 37%, а ціни на дизельне паливо зросли приблизно на 39 центів CША за літр. Загальні втрати через підвищення виробничих витрат оцінюються у $859 млн.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom