Україна просить статус асоційованого члена МЕА

Share

Україна внесла пропозицію на асоційоване членство в Міжнародному енергетичному агентстві, заявив міністр енергетики Герман Галущенко під час засідання керівної ради агентства

Він наголосив на втратах української енергетики від військової агресії Росії, передає прес-служба Міненерго.

«Енергетична інфраструктура України продовжує зазнавати нищівних збитків. Майже 650 тисяч споживачів не мають доступу до електроенергії, а понад 180 тисяч домогосподарств – без газопостачання. Майже 5% встановлених генеруючих потужностей зруйновано. Крім того, 35% генеруючих потужностей зараз знаходиться на окупованих територіях. Російська агресія вивела з ладу понад 50% теплових потужностей, 30% сонячної та понад 90% вітрової генерації. Видобуток газу впав приблизно на 12-15%», – зазначив міністр.

Водночас, за словами міністра, зараз Україна отримує значну підтримку від світової спільноти.

«Завдяки вашій підтримці та гуманітарній допомозі моїм колегам вдається відновлювати електропостачання в середньому 50 тисяч домогосподарств щодня. Загалом з початку війни було підключено понад 5,2 мільйона домогосподарств», – наголосив Галущенко.

Він підкреслив, що Україна дотримується курсу на євроінтеграцію, впроваджує європейські стандарти для інтеграції енергоринків та розширення можливостей комерційної торгівлі електроенергією. При цьому Україна вже готова відіграти значну роль у зміцненні енергетичної безпеки регіону.

«Я хотів би підтвердити нашу тверду відданість розбудові співпраці з нашими міжнародними партнерами та координації зусиль для вирішення наших спільних проблем в енергетичному секторі. Тож я хочу скористатися цією можливістю і пропоную розглянути можливість надання Україні  статусу асоційованого члена Міжнародного енергетичного агентства. Сподіваємося на позитивне рішення та ефективну співпрацю в сферах, що становлять взаємний інтерес, включаючи енергетичну безпеку, енергетичні дані, аналіз політики, енергоефективність, розвиток відновлюваних джерел енергії тощо», – підсумував Галущенко.

Міжнародне енергетичне агентство — автономний міжнародний орган в рамках Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР). Налічує 31 країну-учасницю, 10 асоційованих членів та три країни-кандидати на повноцінне членство.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom