Україна до кінця року може заробити 1,5 млрд євро на експорті е/е, – Міненерго

Share

Експорт електроенергії дозволить Україні заробити 1,5 млрд євро до кінця 2022 року. При цьому через зростання цін на енергоносії Росія заробляє навіть більше, ніж планувала

Про це розповіла радник міністра енергетики Лана Зеркаль, передає УНІАН.

За її словами, Україна почала експорт електроенергії в країни Європейського Союзу. Лінії для експорту вже готові для таких країн, як Румунія, Угорщина, Словаччина та Польща.

«Ми можемо заробляти мільярди доларів на цих продажах. Зокрема, до кінця цього року ми зможемо заробити до 1,5 мільярдів євро. Нам вдалося розпочати Комерційний перетік електроенергії фактично на 2,5 роки раніше, ніж це планувалося зробити. При цьому, ми обігнали країни Балтії, які тільки на середині цього шляху – вони почнуть експорт не раніше 2025 року. Було дуже багато сумнівів у тому, чи зможемо ми працювати відключеними від Росії. А ми змогли вийти в ізольований режим за 4 години до початку війни», – сказала Зеркаль.

Вона підкреслила, що Україна виробляє набагато більше електроенергії, ніж країні потрібно, тому може забезпечити експорт і отримувати мільярди євро щорічно до державного бюджету.

Зеркаль також зазначила, що продаж нафти та нафтопродуктів є для Росії основним шляхом покриття витрат на війну. Враховуючи те, що цього року дуже зросли ціни на енергоносії, Росія заробляє навіть більше, ніж планувала. Тому введення нафтового ембарго є кроком до позбавлення РФ можливості заробляти на цьому ринку.

Раніше президент Володимир Зеленський заявляв, що Україна робить все можливе, щоб наростити можливості експорту електроенергії. За словами президента, досягти цього дозволять наявні в Україні потужності.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom