Окупанти планують вкрасти з Маріупольського порту метал вартістю $170 млн

Share

Російські окупанти намагаються частково відновити порт в окупованому Маріуполі, на території якого знаходяться український метал та зерно, що свідчить про намір ворога вивозити крадене українське майно

Про це директор ДП «Маріупольський морський торговельний порт» Ігор Барський розповів у коментарі «Економічній правді».

За його словами, на 23 лютого на території порту знаходилося біля 200 тис тонн металу та чавуну, вартість яких сягає $170 млн. Зерна було суттєво менше – 3,4 тис тонн на складах і ще 9 тис тонн на судні під іноземним прапором біля одного з причалів.

Зараз окупанти розблокували старі ворота порту. З урахуванням глибини близько 3,5 м, туди можуть входити судна річкового типу з невеликою осадкою. Проте російські судна не можуть зайти у порт доти, поки не буде розчищена акваторія порту від затонулого морського транспорту. За словами Барського, окупанти можуть розчистити три-чотири причали з 18.

Щоб це зробити, ворогу потрібна електроенергія, щоб мати можливість використовувати портальні крани. Натомість портова підстанція пошкоджена, а її відновлення є складним процесом, який займає чимало часу.

Тож завантажити свої судна українським майном загарбникам поки не вдасться.

Проте в порту є один непошкоджений автономний плавучий кран, який працює на дизельному паливі – саме його можуть залучати, аби вивозити крадений український метал. Зараз російські загарбники ремонтують важкі навантажувачі, які для цього потрібні.

Крім того, є інформація, що російські загарбники хочуть встановити свою окупаційну «адміністрацію» порту.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom