Держави ЄС та ЄП попередньо домовилися щодо зобов’язань про запаси газу

Share

Рада ЄС оголосила про попередню згоду з Європарламентом щодо законодавства Євросоюзу про заповнення газосховищ

«Згоди досягнуто щодо пропозиції, яку Єврокомісія (ЄК) висунула менше ніж два місяці тому. Процедура була дуже швидкою, щоб відреагувати на ситуацію, в якій ми перебуваємо», – сказав офіційний представник ЄК Тім Макфі, передає Інтерфакс-Україна.

«Пропонований регламент спрямований на те, щоб потужності сховищ у ЄС були заповнені до зимового сезону і могли бути розділені між державами-членами в дусі солідарності», – зазначено в оприлюдненому комюніке.

Під час переговорів сторони погодилися, що підземні сховища газу на території держав-членів мають бути заповнені не менше ніж на 80% від їхньої місткості до зими 2022/2023 рр. та на 90% – до наступного зимового періоду.

Крім того, повідомляється, що Євросоюз намагатиметься колективно заповнити 85% потужності підземних сховищ газу у 2022 році. Оскільки не всі держави-члени мають сховища на своїй території, пояснюють у Брюсселі, то вони матимуть доступ до запасів зберігання газу в сусідів.

Рада ЄС та Європарламент ухвалили рішення про систему !траєкторії заповнення!, яка дасть змогу здійснювати безперервний моніторинг протягом усього сезону заповнення.

Сторони також домовилися про обов'язкову сертифікацію всіх операторів систем зберігання, щоб уникнути потенційних ризиків зовнішнього впливу на критично важливі інфраструктури зберігання, які можуть поставити під загрозу безпеку енергопостачання та інші важливі інтереси безпеки. Несертифіковані оператори мають відмовитись від права власності або контролю над сховищами.

У результаті переговорів було зроблено виняток із цих зобов'язань для Кіпру, Мальти та Ірландії, оскільки вони не пов'язані безпосередньо з газовою системою інших держав-членів.

Єврокомісія вітала досягнуту згоду між Європарламентом та державами-членами ЄС щодо її законодавчої пропозиції стосовно мінімальних зобов'язань із заповнення газосховищ. «Уже цього року держави-члени повинні будуть досягти мінімального рівня зберігання газу в 80% до 1 листопада, щоб захиститися від можливих перебоїв у постачаннях. З 2023 року ціль буде підвищено до 90% заповнення повного обсягу сховищ газу до 1 листопада», – йдеться у заяві ЄК.

Тепер, щоб новий регламент набув чинності, має бути ухвалено остаточні офіційні рішення Європарламенту та Ради ЄС.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom