Україна вперше після початку війни почала постачати зерно морем

Share

В четвер, 28 квітня у румунському порту Констанца завершили завантажувати торгове судно українською кукурудзою. Згодом вантаж вагою 71 тис тонн вийде із порту, повідомляє Reuters із посиланням на заяву менеджера портового оператора Comvex.

Це буде перша відправка судна класу Panamax із українським зерном із морського порту в акваторії Чорного моря.

«Підтримка українського аграрного експорту означає запобігання колосальній хвилі глобального голоду, що спровокована блокуванням українських портів», – сказав агенції президент Comvex Віорел Панаїт.

В управлінні компанії знаходиться найшвидшим у Європі зерновий термінал, який може обробляти до 70 тис тонн продукції на добу, а також термінал для обслуговування продукції гірничо-добувної галузі.

У Констанці вже прийняли 80 тис тонн зерна з України, також схвалена нова партія з іще 80 тис тонн, яка знаходиться в дорозі.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom

Через блокування українських морських портів російськими військовими Україна шукає нові шляхи експорту своєї продукції. Зараз зернові транспортують в Румунію через західний кордон України або із невеликих портів, розташованих у гирлі Дунаю, що неподалік румунського кордону.

«Інфраструктура навколо порту є проблемою для всієї економічної діяльності в Румунії… повільний доступ породжує додаткові витрати в цих галузях», – зазначив Панаїт.

Він привітав плани румунського уряду відновити декілька залізничних ліній, що з'єднують порт з українським кордоном.