Китай тимчасово скасує імпортні мита на вугілля

Share

Китай скоротить імпортні мита на вугілля до нуля з травня по кінець березня, йдеться у заяві Міністерства фінансів КНР. Таким чином країна хоче гарантувати постачання енергоносіїв.

Поточні тарифи коливаються від 3% до 6% залежно від типу вугілля, йдеться у повідомленні міністерства. У березні імпорт вугілля в Китай впав на 24% через зростання світових цін.

КНР є найбільшим імпортером вугілля в світі, і будь-який крок, який допоможе збільшити його закупівлі, посилить тиск на ціни на паливо, які і так зросли цього місяця після рішення ЄС та Японії заборонити закупівлі вугілля з Росії.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom

У 2014 році Китай запровадив імпортні мита на вугілля, встановлюючи 5% або 6% для різних видів вугілля для електростанцій і 3% на антрацит і коксівне вугілля для виробництва сталі.

«Російське вугілля може стати основним вигодонабувачем», — цитує Bloomberg аналітичну записку Morgan Stanley. Вважається, що цей крок може стати відповіддю на «збої в логістиці вугілля» в Циньхуандао. Це ключове портове місто, що приймає вугілля в північній китайській провінції Хебей, було закрите на карантин.

Індонезія, найбільший постачальник вугілля в Китай, уже має нульові імпортні мита завдяки попередній угоді. Росія є другим найбільшим постачальником вугілля в Китай. Частину платежів за нього країна отримує в юанях через західні санкції.