Польща може отримувати газ з різних напрямків: PGNiG прокоментувала дії «Газпрому»

Share

Польська державна нафтогазова компанія PGNiG отримала лист від російського «Газпрому» про повне припинення постачання газу за Ямальським контрактом. Компанія підкреслює, що Польща має можливість отримувати газ з різних напрямків.

Про це повідомляється в заяві PGNiG, передає «Бізнес.Цензор».

«26 квітня «Газпром» повідомив PGNiG про намір повністю призупинити поставки за Ямальським контрактом на початку контрактного дня 27 квітня. Gaz-System та PGNiG залишаються в постійному контакті та на постійній основі відстежують ситуацію, пов’язану із припиненням поставок «Газпромом», – сказано у повідомленні.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom

PGNiG та оператор польської газотранспортної системи компанія Gaz-System повідомляють, що всі поставки клієнтам здійснюються відповідно до їхніх потреб.

«Наразі транспортна інфраструктура, якою керує Gaz-System, функціонує безперебійно. Національна газотранспортна система постачається на постійній основі за допомогою інших входів до газової системи, закачуються підземні сховища газу, а паливо передається споживачам відповідно до поточного попиту», – наголошується у повідомленні.

PGNiG зазначає, що Польща має можливість отримувати газ з різних напрямків, в т.ч. через газові з’єднання на західному та південному кордонах та LNG-термінал у Свіноуйсьце, а також власного видобутку та запасів газу у сховищах, які зараз заповнені приблизно на 80%, що значно вище, ніж у відповідний період минулих років.

Прем’єр-міністр Матеуш Моравецький підтвердив, що причиною відмови «Газпрому» від виконання контрактних зобов'язань стала відмова Польщі виконувати вимогу російського президента Володимира Путіна про оплату газу в рублях.

«Я можу підтвердити, що ми отримали такі погрози від «Газпрому», які пов’язані, серед іншого, з засобами платежу», – сказав Моравецький у Берліні, пише Bloomberg.

Водночас він наголосив, що «Польща дотримується домовленостей, і, можливо, Росія спробує покарати Польщу», скоротивши постачання газу.

Згодом у PGNiG підтвердили, що компанія відмовилася платити «Газпрому» за газ за Ямальським контрактом в рублях.

«PGNiG наголошує, що «призупинення поставок природного газу є порушенням Ямальського контракту, і тому компанія вживатиме відповідних заходів для відновлення поставок природного газу за Ямальським контрактом», – заявили у польській компанії.

PGNiG також «залишає за собою право пред'явлення претензій у зв'язку з вищезгаданим припиненням постачання природного газу і буде використовувати всі свої договірні права, а також права, передбачені законом».

Польща з ранку 26 квітня не отримує російський природний газ газогоном «Ямал-Європа».