Відбудова України коштуватиме щонайменше $600 млрд, — Шмигаль

Share

Збитки України внаслідок повномасштабного вторгнення Росії вже становлять понад $500 млрд

Про це 21 квітня, під час візиту у Вашингтон заявив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль. У режимі онлайн перед учасниками «Весняних зустрічей» також виступив президент Володимир Зеленський, передає прес-служба Кабміну.

Зеленський підкреслив, що ніхто у світі більше не може вважати Росію нормальним чи надійним партнером, і проти країни-агресора необхідно запровадити спеціальний податок за війну, кошти від якого будуть надаватися Україні.

«Заблоковані порти, удари по заводах, спроби зірвати посівну, зруйновані міста. Все це частина плану зі знищення української економіки. Збитки вже становлять більше $500 млрд. ВВП цього року може впасти від 30 до 50%. Україні потрібна фінансова підтримка партнерів, аби вистояти. Розмір такої короткострокової допомоги ми оцінюємо в $4-5 млрд щомісяця протягом наступних пів року», — підкреслив Шмигаль.

За словами прем’єр-міністра, одним з інструментів такої підтримки можуть бути спеціальні права запозичення, які емітуються МВФ. Уряд закликає міжнародних партнерів надати 10% своїх СПЗ Україні, що дозволить отримати мільярди доларів для покриття бюджетного дефіциту.

Також Шмигаль розповів про початок роботи над планом відновлення України після завершення війни.

«У довгостроковій перспективі відбудова та відновлення України коштуватиме щонайменше $600 млрд. Така реконструкція буде передбачати не тільки відновлення інфраструктури, але й розбудову нової економіки та нових європейських інституцій», — відзначив прем’єр-міністр.