Санкції проти РФ: Ще багато кроків залишаються нереалізованими – Макфол

Share

У партнерів України залишається ще багато можливостей посилювати санкційний тиск на Росію, щоб змусити агресора припинити війну та вивести свої війська з України, вважає американський дипломат Майкл Макфол. Таку заяву він зробив під час презентації Плану дій щодо посилення санкційного тиску на РФ, розробленого за участі міжнародних експертів та Офісу президента України. Макфол виступив координатором групи.

«Цей документ (План – ред.) доводить, що ще багато кроків (стосовно Росії – ред.) залишаються нереалізованими», – зазначив Макфол під час презентації.

Серед запропонованих заходів – введення повної заборони експорту та імпорту російської сирої нафти, нафтопродуктів, газу та вугілля, зокрема, з боку ЄС. Також пропонується запровадити заходи, які змусять покупців російської нафти та газу здійснювати платежі на рахунки умовного зберігання (escrow), які будуть недоступні Росії до закінчення війни. Експерти наполягають на визнанні Росії державою-спонсором тероризму.

«Коли дивишся на те, що Росія робить в Україні, то це справді більше терористичні дії. Це набагато більше вписується в визначення тероризму, ніж те, що робить Куба (також має такий статус в США – ред.)», – сказав Макфол.

Він також наголосив на необхідності суттєво розширювати перелік компаній та осіб, які підлягають санкціям. «Зараз більше 900 осіб та компаній знаходяться під санкціями. Я думаю, що цей список може зрости до 6 тисяч. Дуже багато роботи ще належить зробити щодо персональних санкцій», – додав він.  

За словами голови Офісу Президента Андрія Єрмака, представлений план дій стане основою для посилення тиску на РФ. «Лідери багатьох країн очікують на цей документ», – зазначив Єрмак.

"Годину тому була зустріч президента Зеленського з прем’єр-міністрами Данії та Іспанії. Їм анонсовано цей документ. Вони з великою зацікавленістю очікують на нього. Таку ж зацікавленість висловив голова Європейської Ради Шарль Мішель», – додав голова ОПУ.  

Він зазначив, що Україна розраховує на швидку реалізацію всіх закладених у документі пропозицій та докладатиме зусиль для оцінки ефективності введених санкцій.