Світовий банк планує виділити Україні $170 млрд

Share

Світовий банк готує пакет підтримки на загальну суму $170 млрд для країн, що страждають від наслідків розв’язаної Росією війни проти України, в тому числі поглиблення світової продовольчої кризи і зростання глобальної бідності.

Про це президент Світового банку Девід Мелпасс заявив у ході дискусії на тему продовольчої безпеки в рамках "Весняних зустрічей" МВФ та СБ, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Кілька слів про нашу відповідь. Ми очікуємо оголошення найближчими тижнями різкого збільшення нашої фінансової підтримки. Важливим компонентом буде фінансування продовольчої безпеки", – сказав голова Світового банку.

"Наш пакет підтримки, включаючи Україну, країни, що приймають біженців, і країни, що розвиваються, що страждають від супутніх економічних потрясінь, становить близько $50 млрд у поточному кварталі 2022 року і повинен досягти близько $170 млрд за 15 місяців до червня 2023 року", – уточнив Мелпасс.

Він пояснив, що вторгнення Росії в Україну створює серйозні загрози глобальній продовольчій безпеці: у короткостроковій перспективі відбувся сплеск цін на основні продукти харчування, включаючи пшеницю та її замінники. Крім того, майбутні врожаї можуть бути знижені через більш високі ціни на енергію та добрива.

Голова Світового банку відзначив, що світові ціни на продовольство та добрива зростали ще до війни, як і нестача продовольства та харчування. Причин багато, у тому числі високий попит у поєднанні з перебоями в ланцюжку поставок, девальвацією валюти, наслідками зміни клімату, зростанням нестабільності і конфліктів.

"Поглиблення кризи за останні два місяці безпосередньо пов'язане з жахливою війною, яку Росія веде проти України, та фінансовими, транспортними та логістичними перешкодами, з якими зараз стикаються агробізнеси та імпортери", – наголосив Мелпасс.

Він уточнив, що на поглиблення кризи вказує зростання індексу цін на продовольство Світового банку у березні на 11,5% – до рекордно високого рівня, що на 37% більше, ніж минулого року. Ціни на добрива також зросли у березні, збільшившись майже на 20% із січня, а вартість карбаміду зросла втричі із січня 2021 року. За словами президента Світового банку, ціни на продовольство зростають швидше за інфляцію, і така тенденція збережеться.

"Трагедія, що розгортається в Україні, не повинна посилюватися ще однією трагедією – глобальною продовольчою кризою. Для запобігання цьому потрібна швидкість, розширення пропозиції, доступ до ринку та тісна координація", – наголосив президент СБ.