В «Енергоатомі» оцінили свої збитки внаслідок вторгнення Росії в Україну

Share

Прямі і непрямі збитки «Енергоатому» внаслідок розв’язаної Росією повномасштабної війни сягають 35 млрд грн

Про це в. о. голови компанії Петро Котін сказав в інтерв'ю агентству Інтерфакс-Україна.

«Ми постійно це рахуємо і додаємо. За перші тижні ми мали приблизно 16 млрд грн прямих і непрямих збитків. Зараз вони досягають вже приблизно 35 млрд грн. Це і з врахуванням неплатежів», — повідомив він.

За словами Котіна, уряд розглядає «можливість фінансового вливання в ринок для того, щоб забезпечити його грошима».

«Так, є брак ліквідності. Але «Енергоатом» потужна компанія, і ми впораємося, якщо будуть нормальні умови роботи на ринку. Коли наша електрика буде оплачуватися, тоді ми виходимо із ситуації самотужки», — заявив очільник «Енергоатому».

Котін додав, що компанія готова експортувати великі обсяги електроенергію в країни Європи, оскільки має надмірну потужність зараз, яка перебуває в резерві, через те зменшення споживання в Україні.

«Система самого експорту в нових умовах приєднання до європейської мережі до кінця ще не встановлена. Зараз працює Міненерго і «Укренерго». Коли всі ці питання будуть налагоджені, ми будемо це робити», — пояснив він.

Котін сподівається, що питання з Запорізькою АЕС, яка досі перебуває під контролем окупантів, буде вирішено протягом місяця.

«Щоб підтримати персонал ЗАЕС, ми від себе запровадили додаткових 20% надбавки до зарплати всьому персоналу, який має проукраїнську позицію. Ми нараховуємо її, починаючи з дня захоплення станції 4 березня, і виплатимо в день її звільнення», — сказав голова «Енергоатому».

В компанії повідомляли, що матеріальна шкода, завдана російськими окупантами на Запорізькій АЕС, перевищує 18 млрд грн.