Метінвест передасть 90 тисяч бронежилетів захисникам України

Share

Група Метінвест безоплатно виділить 900 тонн сталі, якої вистачить на виробництво приблизно 80 тисяч бронежилетів для ЗСУ і тероборони. Ще 10 тисяч компанія придбала за кордоном у межах закупівлі вже готових засобів захисту. Таким чином компанія передасть для захисників України приблизно 90 тисяч бронежилетів, що закриває значну частину потреб військових, повідомила прес-служба компанії.

Зазначається, що до компаній, які спеціалізуються на переробленні бронесталі, вже передано 250 тонн матеріалу. Сталь частково виробляється на підприємствах Групи Метінвест, а частково закуповується в Україні та за кордоном.

До війни основним напівфабрикатом для виготовлення бронепластин був імпортний лист із низьколегованої та легованої сталі, який постачався в гартованому стані (або після гартування й низького відпустку). Із нього виготовляли пластини для бронежилетів.

Метінвест-СМЦ  почав системно імпортувати сталь для бронепластин, було налагоджено роботу з низкою виробників у Європі та Туреччині. Загальний обсяг імпортної сталі за поточними контрактами буде понад 600 тонн. 

Метінвест також налагодив власне виробництво. «Експерти компанії вивчили, які марки сталі є співставними за хімічним складом і властивостями з балістичними марками. Розробили власну технологію виплавлення, оброблення тиском напівфабрикату, а також розрізання й термічної обробки готових виробів. Таким чином була отримана кована заготівка зі сталі 30ХН2MA, а згодом – і гарячекатана заготівка з модифікованим хімічним складом», – зазначили в компанії.

Наразі фахівці Групи Метінвест та інших компаній вийшли на режими, які забезпечують кулестійкість пластин завтовшки 8 мм на рівні 4 класу відповідно до вимог ДСТУ 8782, що підтверджено результатами балістики.

Компанія вийшла на виробничі потужності в обсязі 20 тонн на тиждень. Наразі вдалося забезпечити постачання приблизно 300 тонн сталі, що передається підприємствам-партнерам для виробництва пластин бронежилетів.