У 2022 році інфляція може перевищити 20%, – НБУ

Share

Національний банк України відклав розгляд питання щодо зміни облікової ставки

Про це повідомила прес-служба НБУ.

«За поточних умов вплив облікової ставки на функціонування грошово-кредитного та валютного ринків є обмеженим. Зважаючи на це, вона й надалі залишатиметься незмінною – на рівні 10% – до відновлення дієвості каналів монетарної трансмісії», – сказано в повідомленні.

НБУ нагадав, що в березні 2022 року споживча інфляція в річному вимірі прискорилася до 13,7% (із 10,7% у лютому).

За оцінками Національного банку, за підсумками 2022 року інфляція може перевищити 20%, але залишатиметься контрольованою.

При цьому НБУ наголошує, що бізнес поступово відновлює свою діяльність. Результати позапланових опитувань, що провів Національний банк, свідчать про зниження кількості підприємств, які повністю припинили свою діяльність. Так, якщо в перші тижні березня частка цих підприємств перевищувала 30%, то на початку квітня – зменшилася до 23%.

За оцінками Національного банку, економіка поступово відновлюватиметься, однак реальний ВВП може скоротитися не менше ніж на третину у 2022 році. Скорочення ВВП України очікується за усіма складовими.

«Зокрема, приватне споживання знизиться, зважаючи на вимушений виїзд багатьох громадян з країни, зростання рівня безробіття, зменшення доходів та економію на другорядних витратах. Через суттєву невизначеність та високі ризики значно скоротиться й інвестиційна активність. Зниження споживання та інвестицій зі свого боку може зумовити скорочення імпорту, якщо порівняти з довоєнним періодом. Проте значних втрат зазнає й експорт товарів через зупинку підприємств, зменшення посівних площ та неможливість ефективного проведення сільськогосподарських робіт через воєнні дії, блокаду морських портів, проблеми з постачанням пального та добрив. Водночас очікується збільшення складських запасів продукції, які підприємства намагатимуться експортувати пізніше», – сказано в прогнозі.

Регулятор прогнозує, що після значного скорочення у перший місяць війни експорт та імпорт поступово відновлюватимуться.