Україна закликає ЄС та G7 підвищити податки для компаній, що працюють в Росії

Share

Український уряд та парламент звертається до країн ЄС та G7 із закликом підвищити податки для компаній, що продовжують вести бізнес в Росії

Про це повідомили ексміністр Кабінету міністр Дмитро Дубілет та перший заступник голови податкового комітету Верховної Ради Ярослав Железняк у коментарі «Економічній правді».

Раніше, 1 квітня, український парламент ухвалив у першому читанні законопроект, який передбачає збільшення ставки податків для бізнесу, який продовжує роботу в Росії, на 50%.

Тепер Україна закликає країн-партнерів підвищити податкове навантаження на бізнес, який продовжує роботу в Росії. Як зазначив Железняк, робота триває з країнами, що входять до ПАРЄ, ЄС, а також Японією, Австралією, Новою Зеландією, Канадою, США та Південною Кореєю.

В українській редакції йдеться про коефіцієнт у 1,5, який застосовуватиметься до ставок податку на прибуток, екологічного податку, ренти та податку на майно для компаній, які є частиною міжнародної групи компаній, яка отримує дохід в РФ. Також їх пропонують підвищити для юридично пов’язаних із РФ юросіб.

«Прийняття цієї законодавчої ініціативи має посилити фінансовий та репутаційний тиск на головні офіси міжнародні групи компаній та створити додатковий стимул для припинення діяльності в Росії та фінансування військової агресії держави проти України», – йдеться у листі до урядів та парламентів.

Железняк зазначив, що Україна на рівні Мінфіну та ВРУ звернулася до всіх Міністерств фінансів, парламентів та працює «групами дружби» (депутатськими групами з міжпарламентських зв’язків) з іншими країнами.

Передусім мета, каже нардеп – спонукати до законодавчих змін найбільші ринки. Хоча наразі рано говорити про те, які саме країни готові підтримати ініціативу, Железняк вважає, що серед них вже точно буде Польща.