Світовий банк прогнозує падіння ВВП України в 2022 році на 45%

Share

ВВП України в 2022 році впаде на 45,1%, у 2023 році очікується відновлення української економіки загалом на 2,1%

Відповідні прогнози озвучив Світовий банк. Банк нагадав, що до вторгнення Росії очікував у 2022 році зростання української економіки на 3,2%, передає Інтерфакс-Україна

Згідно з його доповіддю, присвяченою перспективам економіки Європи та Центральної Азії у світлі розв'язаної Росією війни та її наслідків, у 2023 році очікується відновлення української економіки загалом на 2,1%, що також гірше за колишні очікування в 3,5%.

«Вторгнення Росії в Україну викликає катастрофічні гуманітарні втрати та серйозний економічний спад. Вплив на бідність також, ймовірно, буде руйнівним, хоча на даному етапі його важко оцінити кількісно. Виходячи з міжнародної межі бідності в розмірі $5,5 на день, прогнозується, що бідність зросте до 19,8% у 2022 році порівняно з 1,8% у 2021 році, при цьому ще 59% людей можуть опинитися за межею бідності», – зазначив СБ.

Згідно з документом, моделювання з використанням останніх макроекономічних прогнозів показує, що частка населення з доходами нижче фактичного прожиткового мінімуму (національна межа бідності) може досягти 70% у 2022 році порівняно з 18% у 2021 році. За відсутності масивного післявоєнного пакету підтримки цей показник все ще буде вищим за 60% до 2025 року, додав банк.

За його прогнозами, цьогорічне приватне споживання в Україні впаде на 50%, тоді як державне на 10%, а капітальні інвестиції просядуть на 57,5%. Експорт товарів та послуг скоротиться на 80%, імпорт – на 70%, тоді як держборг до ВВП збільшиться з 50,7% до 90,7%. Прогноз за індексом споживчих цін – 15% зі збільшенням до 19% наступного року.

Експерти СБ очікують цього року дефіциту поточного рахунку платіжного балансу у 6,8% ВВП та його розширення до 16,8% у 2023 році, фіскального дефіциту (невоєнного) – 17,5% та 26,5% відповідно.

Навіть на 2024 рік Світовий банк прогнозує прискорення зростання економіки лише до 5,8% за інфляції 8,4%.

«Очікується, що завдяки масштабним зусиллям щодо відновлення до 2025 року зростання перевищить 7% на тлі повільного відновлення виробничих та експортних потужностей та поступового повернення біженців. Проте, до 2025 року ВВП буде на третину менше довоєнного рівня 2021 року», – йдеться у документі.

Світовий банк пояснює відсутність сильного відскочення в зростанні економіки у 2022-2023 роках тим, що війна зруйнувала критичну кількість виробничої інфраструктури, включно з залізницею, мостами, портами та дорогами, що унеможливило економічну діяльність на великих ділянках території. Торгівля товарами практично зупинилася, оскільки пошкоджені транзитні шляхи не дозволяють перевозити товари сушею, а втрата доступу до Чорного моря відрізає половину українського експорту та 90% торгівлі зерном, сезон посіву та збору врожаю було зірвано, додає фінустанова.

«Ступінь скорочення (економіки) залежить від високого ступеня невизначеності, пов'язаної з тривалістю та інтенсивністю війни. Тим не менш, наслідки, як очікується, вийдуть за рамки короткострокового колапсу внутрішнього попиту та експорту, оскільки обсяг виробництва страждає через руйнування виробничих потужностей, збитки орним землям та скорочення пропозиції робочої сили, особливо якщо біженці не поспішатимуть повертатися чи робити вибір назавжди залишитися за межами України», – зазначається у звіті.

Очікується, що втрати у навчанні через пандемію буде збільшено через війну, враховуючи руйнування шкіл та збої у шкільному навчанні. Банк, посилаючись на дані ЮНІСЕФ, зазначає, що з 7,5 млн дітей через війну 4,5 млн виявилися переміщеними.

«В умовах знищення та деградації фізичного капіталу та життєво важливих активів у поєднанні з ураженнями, завданими війною та пандемією, відновлення буде більш важким без значних зусиль щодо відновлення та потоків капіталу», – резюмує Світовий банк.