Нові санкції Єврокомісії проти Росії містять інструменти для обходу, — Мінінфраструктури

Share

Єврокомісія запровадила нові санкції щодо країни-агресора, відповідно до яких увесь зареєстрований у Росії та Білорусі вантажний транспорт зобов'язаний залишити територію Євросоюзу до 16 квітня

Про це повідомляє Міністерство інфраструктури.

 У відомстві зазначили, що при цьому залишається низка винятків, які створюють можливості для обходу санкції.

У рішенні Єврокомісії зазначено, що країни-члени ЄС можуть на власний розсуд дозволити підприємствами Росії та Білорусі транспортування окремих категорій вантажів, зокрема:

  • природний газ та нафта, включно з продуктами нафтопереробки, а також титан, алюміній, мідь, нікель, паладій та залізну руду;
  • фармацевтична, медична, сільськогосподарська та харчова продукція, включно з пшеницею та добривами;
  • гуманітарні вантажі;
  • окремо передбачена можливість робити виключення для російських компаній у вивезенні та передачі культурних цінностей, наданих у тимчасове користування. 

 «Економічні наслідки санкцій мають бути співмірними втратам, які завдала Росія українським та європейським споживачам внаслідок знищеної інфраструктури – тисяч кілометрів доріг, залізничних станцій, аеропортів та заблокованих морських портів. Наразі ті вантажі, які не можуть вивозитися з українських портів, будуть постачатися до ЄС автомобільним та залізничним транспортом. Витрати на побудову нових логістичних маршрутів становитимуть мільярди», – наголосили в міністерстві.

Відомство зазначає, що йдеться не лише про втрати України, але і країн Європи. Щоб прийняти вантажі, країни-члени ЄС мають підготувати свою інфраструктуру складів, митних пунктів, роботи санітарних служб тощо.

«Низка країн ЄС займають нейтральну позицію та утримуються від прямого звинувачення Росії у війні проти України. Відповідно, такі країни більш ймовірно скористаються цими винятками та знову дозволять агресору заробляти на європейських ринках, щоб продовжувати свої злочини на території України», – сказано в повідомленні.

Міністерство наголосило, що навіть якщо виключити можливість фальсифікацій товарно-транспортних та митних накладних, вищезазначений перелік товарів-винятків все ще залишає Росії та Білорусі можливості для заробітку.

«Вказані винятки залишають відкритою можливістю для великого бізнесу в ЄС повернутися до звичних економічних зв’язків з Росією. Причиною п'ятого пакета санкцій Єврокомісії стало засудження воєнних злочинів Росії, зокрема масових вбивств цивільних українців у Бучі та інших населених пунктах. Зважаючи на це, незрозуміла доцільність таких напівзаходів, які залишають величезний простір для обходу санкцій. Така позиція партнерів не виглядає послідовною та логічною», – підкреслили в міністерстві.