ЄС зможе замінити половину імпорту російського газу, – керівник Engie

Share

Євросоюз у разі потреби зможе замінити близько половини російського газу, що імпортується нині в Європу

Впевненість у цьому висловив голова адміністративної ради французької енергетичної та газової компанії Engie Жан-П'єр Кламадьє, передає «Інтерфакс-Україна».

«Європейським керівникам сказано: якщо імпорт російського газу припиниться, ми, ймовірно, зможемо замінити його приблизно наполовину», – сказав керівник Engie в ефірі Radio Classique.

«Інше в дуже короткий термін має бути компенсоване скороченням споживання, особливо в промислових секторах», – продовжив Кламадьє.

За його словами, більша частина зусиль і коригувань має бути зроблена в промисловості. Він наголосив, що на неї припадає 25% споживання газу.

Керівник Engie очікує від можливого ембарго на російський газ, попередні міркування про який почали лунати в ЄС у зв'язку з військовими подіями в Україні, «дуже значних» наслідків для європейської економіки «не найближчими місяцями, але під час майбутньої зими».

«Негайного ефекту не буде. У тому, що стосується газу, ми підходимо до літнього сезону, тобто до сезону, коли ми отримуємо більше газу, ніж споживаємо, і ми його складуємо», – пояснив голова французької компанії.

Він зазначив, що нинішнє завдання – заповнити запаси газу таким чином, щоб провести майбутню зиму з можливо найменшими наслідками від припинення поставок.

В даний час на газ із Росії в європейському імпорті припадає близько 40%. Низка європейських лідерів останніми днями заявляла, що їхні країни в короткостроковій перспективі не зможуть повністю відмовитися від російського газу.

Водночас голова Євроради Шарль Мішель, виступаючи в Європейському парламенті в Страсбурзі 6 квітня, заявив: «Я думаю, що заходи щодо нафти і навіть газу також будуть потрібні – раніше чи пізніше».