Експерти прогнозують ріст безробіття в Росії більше ніж удвічі в 2022 році

Share

За підсумками 2022 року безробіття в Росії може зрости більш ніж удвічі та перевищити 9% уперше за останні 10 років

За оцінками експертів, у зоні ризику близько 2 млн робочих місць, пише Bloomberg із посиланням на березневе опитування аналітиків.

«Це нагадує початок 90-х років, коли у Росії розпочалися реформи та закривалися заводи», – зазначив у розмові з агентством професор НДУ ВШЕ, доктор економічних наук Євген Гонтмахер.

Згідно з прогнозом фонду «Центр стратегічних розробок», до кінця 2022 року в зоні ризику в РФ буде близько 2 млн робочих місць, а поліпшення ситуації очікується тільки в 2023 році.

«При цьому ще наприкінці лютого безробіття в країні було близьким до мінімальних значень і становило трохи більше 3 млн», – пише Bloomberg.

Зазначається, що криза на ринку праці розвиватиметься поступово: замість звільнень компанії, перебуваючи «під тиском влади», можуть почати скорочувати зарплати, переводити працівників на неповний робочий день або відправляти у неоплачувану відпустку.

«Відкриті звільнення можуть стати повсюдними лише тоді, коли санкції сприйматимуться як довгострокові. У результаті зростання безробіття може бути поступовим, а пік нижчим, ніж можна було б очікувати для економічного шоку такого масштабу», – вважає експерт Bloomberg Economics Скотт Джонсон.

Поки що на російському ринку праці «затишшя», зазначив у розмові з агентством президент Superjob Олексій Захаров.

«Єдине, що ми чуємо від роботодавців, це те, що вони збережуть усіх до останньої людини і не хочуть нікого звільняти», – розповів він.

При цьому кількість нових вакансій у березні скоротилася на 20% порівняно з лютим, а найбільше різке зниження припало на Москву і Санкт-Петербург, пише Bloomberg з посиланням на дані Центру макроекономічного аналізу та короткострокового прогнозування.