Угорщина отримує російське ядерне паливо літаками

Share

В середу Угорщина отримала першу партію ядерного палива з Росії для своєї атомної електростанції Пакш літаками, оскільки війна в Україні унеможливила перевезення залізницею, заявив у четвер міністр закордонних справ Петер Сіярто, пише Reuters.

За його словами, Угорщина продовжує виступати проти будь-яких санкцій щодо російської нафти і газу, додавши, що введення будь-яких санкцій щодо діяльності, пов’язаної з ядерною енергетикою, також є «червоною лінією» для Угорщини.

«Паливо (для заводу в місті Пакш) завжди надходило з Росії залізницею через Україну, на жаль… це вже неможливо, тому нам довелося шукати альтернативний спосіб доставки», – сказав Сійярто.

За його словами, партія палива надійшла через повітряний простір Білорусі, Польщі та Словаччини до Угорщини за згодою всіх трьох країн, оскільки ядерна енергетика не підпадає під жодні санкції Європейського Союзу.

Угорщина хоче розширити свою 2-гігаватну атомну електростанцію «Пакш», побудовану Росією, двома реакторами ВВЕР російського виробництва, кожен потужністю 1,2 гігават.

Проект, який у 2014 році без тендеру передали на виконання атомному гіганту «Росатому», часто називали ознакою теплих зв’язків між прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном і президентом Росії Володимиром Путіним. Проект зазнав затримок.

Орбан, який був переобраний на четвертий термін поспіль на виборах у неділю, заявив на прес-конференції в середу, що Будапешт хоче зміцнити свої західні альянси, оскільки майбутнє Угорщини – в ЄС і НАТО.

Але він також сказав, що Угорщина готова платити рублями за російський газ, зірвавши плани ЄС, який прагнув єдиним фронтом протистояти вимогам Москви платити в рублях.