Міжнародні резерви України в березні збільшилися на 2%

Share

Міжнародні резерви України в березні зросли до $28,1 млрд

Станом на 1 квітня, міжнародні резерви України, за попередніми даними, становили $28 107,5 млн, передає НБУ.

За підсумками березня вони зросли на 2% насамперед завдяки надходженню фінансування від міжнародних партнерів, яке компенсувало продаж валюти Національним банком та платежі з обслуговування державного боргу.

Валютні надходження на користь уряду становили $3 274 млн. Зокрема, 1 006 млн СПЗ надійшли від МВФ (у межах Інструменту швидкого фінансування, RFI), 639 млн євро – від Європейського інвестиційного банку, 588 млн євро – від Європейського союзу, а також $111 млн та 312 млн євро – від Світового банку. Загальний обсяг платежів уряду з обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті становив $283 млн. З цієї суми $205 млн спрямовано на обслуговування єврооблігацій (ОЗДП) та $44 млн – на обслуговування та погашення внутрішніх держоблігацій (ОВДП), номінованих у валюті. Крім того, у березні Національний банк та Уряд України сплатили $680 млн на користь МВФ.

«Після вторгнення російських загарбників на територію України з 24 лютого валютний ринок працює в режимі обмежень. З огляду на обмеження більшість операцій на валютному ринку в березні здійснювалися між банками та Національним банком. Загалом у минулому місяці Національний банк продав на валютному ринку $2 476 млн й викупив $748 млн. Отже, чистий продаж валюти центробанком становить $1 728 млн», – зазначили в НБУ.