Україна отримала від міжнародних фінансових організацій майже $3,3 млрд, – Рожкова

Share

На сьогоднішній день підтримка, отримана Україною від міжнародних фінансових організацій, становить майже $3,3 млрд в еквіваленті

Про це в інтерв'ю виданню «Delo.ua» розповіла перша заступниця голови Національного банку України Катерина Рожкова.

Вона зазначила, що країні важливо зберегти фінансову стабільність в період війни і, враховуючи суттєве скорочення виробництва, заручитися фінансовою підтримкою міжнародних партнерів

«Ми отримали $1,4 млрд від Міжнародного валютного фонду в еквіваленті, близько 600 млн євро від Євросоюзу, $500 млн в еквіваленті від Світового банку (це 312 млн  євро та $151 млн) та ще майже 640 млн євро від Європейського інвестиційного банку», – зазначила Рожкова.

Також вона нагадала, що Нацбанк України уклав договір з Національним банком Польщі на проведення валютного свопу гривня/долар обсягом до $1 млрд.

«Зараз ми очікуємо на рішення щодо відкриття своп-ліній від центробанків Європи та ведемо перемовини з Федеральною резервною системою США, – сказала Рожкова. – Загалом цих коштів вистачить на підтримку нормального функціонування країни на найближчі місяці. Водночас потреба у коштах для відновлення економіки є значною».

«Через значне скорочення виробництва і ще більш значне скорочення експорту країна потребує більшої фінансової підтримки. Саме тому зараз ведуться активні переговори про створення спеціального рахунку під адмініструванням МВФ, щоб держави-члени фонду й надалі могли надавати допомогу українській економіці на двосторонній основі. Цей механізм має стати основним елементом фінансової підтримки України в боротьбі з російською агресією», – підсумувала Рожкова.