Українські банки зберігають кредитні програми та готові й надалі фінансувати бізнес

Share

Попри війну банківський сектор в Україні зберігає можливість кредитування бізнесу та готовий залучати нових клієнтів, зокрема й за державними програмами пільгового фінансування.

Про це повідомили представники низки українських банків, серед яких зокрема, Укргазбанк, ОТП Банк, ТАСкомбанк, ПУМБ та Глобус банк, йдеться у статті uaprom.info.

Спроможність виходити на ринок запозичень навіть у такий кризовий час багато в чому забезпечує Національний банк завдяки збереженню курсової стабільності та підтриманню ліквідності системи, наголошують банкіри.

Забезпечити доступ до фінансів також допомагає державна програма доступних кредитів «5-7-9». У зв’язку з війною в березні уряд змінив її критерії: тепер будь-які підприємства, власниками яких є українці, можуть отримати кредит під 0%. Тобто за його обслуговування повністю сплатить держава.

Наразі основні клієнти, на залученні та обслуговуванні яких фокусується банківська система, це аграрії. Більшість фінустанов готова виділити на їх фінансування приблизно 1 млрд грн. Такі ліміти, зокрема, вже погодили ТАС та ОТП Банк.

Від того, чи зможуть фермери засіяти землі цієї весни, залежить продовольча безпека України. Тому уряд впровадив ще один механізм підтримки – державні гарантії банкам, які покривають до 80% від загальної суми кредиту. Це сильно спрощує можливість отримати кошти для фінансування весняних польових робіт, зазначає Родіон Морозов, заступник голови правління державного Укргазбанку.

«Ми сильно спростили процедуру розгляду заявок на отримання коштів. Пріоритетом у цьому плані є посівна, адже у цього процесу є конкретні терміни, в які вона має бути виконана», – зазначив Морозов, за словами якого Укргазбанк отримує дуже багато звернень саме від агробізнесу. До половини заявок надходить від нових клієнтів.

Банк також звертає увагу на географію розташування земельних ділянок. Як і більшість інших, фінустанова розробила мапу територій, які в залежності від ризиків відносять до зеленої, жовтої або червоної зони. Згодом уніфіковану мапу для всіх фінустанов розробить Нацбанк. Чим ближче війна, тим прискіпливіше розглядаються заявки. Та навіть в таких зонах можна розраховувати на позитивне рішення, кажуть в Укргазбанку.

Попри готовність давати гроші на пільгових умовах приватні банки все ж більш обережні в оцінці ризиків. Зараз, коли звичні методи перевірки клієнтів можуть бути недоступні, – наприклад, виїзд для оцінки застави є небезпечним, а документальний аналіз неможливий через непрацюючі реєстри, – фінустанови приділяють більше уваги прямій комунікації з клієнтами. Особливо звертають увагу на залученість власників бізнесу, їх бачення ситуації, готовність докладати зусиль для продовження роботи підприємства, наголошує Володимир Дубєй, голова правління ТАСкомбанку.

Та агровиробництво все ж не єдина сфера, де бізнесу потрібні гроші. Українські банки говорять про попит серед логістичних компаній, забудовників, підприємств комунального сектору, наприклад, лікарень чи обслуговуючих підприємств у західному регіоні, який зіткнувся з різким збільшенням населення. 

«Економіка має працювати. Вона потребує оборотних коштів. Потрібно зберегти життєздатність бізнесу. Для цього є інструменти. Розширена програма «5-7-9» може стати рятувальною паличкою для малого та середнього бізнесу. Адже дозволяє будь-якому бізнесу, який може обґрунтувати необхідність у поповненні оборотних коштів, отримати цей кредит», – сказав Морозов.

Більше подробиць у статті "Економіка має працювати: банки готові надавати кредити бізнесу"