Україна втратила близько 30-40% металургійних потужностей через вторгнення Росії, – Риженков

Share

Гендиректор найбільшого українського гірничо-металургійного холдингу «Метінвест» Юрій Риженков оцінює втрати металургії України внаслідок вторгнення Росії у 30-40% довоєнних потужностей, але заявляє про впевненість у відновленні металургійних заводів Маріуполя у вільній Україні

Про це він заявив в ефірі телеканалу «Україна 24» 29 березня.

«Маріупольські заводи – це більше третини сталевого виробництва України. Тобто Україна на сьогодні втратила близько 30-40% своїх металургійних потужностей», – сказав він.

Риженков підкреслив, що маріупольські заводи обов'язково будуть відновлені після того, як російські війська будуть вигнані з території України. «У мене немає сумнівів, що їхню роботу буде відновлено, але для цього місто має залишитися українським», – зазначив керівник «Метінвесту».

Риженков підкреслив, що працювати заводи можуть лише у вільному, українському Маріуполі.

«Це наша позиція: ми завжди, у всі роки працювали виключно за українськими законами, в українському правовому полі та системі оподаткування. Для того, щоб заводи працювали, там має бути український суверенітет», – заявив Риженков.

За його словами, зараз два металургійні заводи перебувають під контролем Збройних Сил України та захисників Маріуполя.

«Метінвест» є вертикально інтегрованою групою з видобувних та металургійних підприємств. Його підприємства розташовані в Україні – у Донецькій, Луганській, Запорізькій та Дніпропетровській областях, у країнах Європи. Зокрема, у Болгарії знаходиться завод Promet Steel потужністю 500 тис. тонн металопрокату на рік, в Італії – Metinvest Trametal та Ferriera Valsider сумарною потужністю 1,2 млн тонн на рік. У Великій Британії компанії належить завод Spartan UK, який може випускати 200 тис. тонн сталевого прокату на рік.

«Метінвест» у 2021 році збільшив виплавку сталі на 15% порівняно з 2020 роком – до 9,53 млн тонн, чавуну – також на 15%, до 9,71 млн тонн.