В Мінекономіки порахували збитки внаслідок російського вторгнення

Share

Сукупні збитки України внаслідок вторгнення Росії сягають $564,9 млрд із урахуванням втрат цивільного населення, ВВП та інвестицій

Про це повідомила перша віце-прем'єр-міністр економіки Юлія Свиріденко, передає «Економічна правда».

Вона пояснила, що є щонайменше два методи підрахунку. Перший – це оцінка втрат від безпосередніх руйнувань, другий – розрахунок втрат від загального впливу бойових дій, тобто наслідків, враховуючи погіршення економічної ситуації в державі, зростання безробіття, блокування торгівлі, зниження споживчого попиту тощо.

Зараз найбільше, 119 млрд. доларів, Україна втратила у частин інфраструктури. Зруйновано та пошкоджено майже 8 тис км доріг, десятки залізничних станцій та аеропорти.

Далі, $112 млрд Україна втратила від потенційного ВВП у 2022 році. Ще у $90,5 млрд оцінюються втрати цивільного населення: 10 млн кв. м житла, 200 тисяч автомобілів, продовольче забезпечення 5 млн. осіб.

Втрати підприємств та організацій оцінюються у $80 млрд, а втрати прямих інвестицій в українську економіку – $54 млрд.

Ще $48 млрд збитків завдані державному бюджету.

«Слід зазначити, що кожен день цифри змінюються і, на жаль, вони зростають. Саме тому Україна, незважаючи на всі перешкоди, добиватиметься стягнення з агресора компенсаційних виплат. Як щодо судових рішень, так і за рахунок передачі нашій державі заморожених активів РФ», – зауважила Свириденко.